geen kruimel


geen kruimel 1.0

( Met betrekking tot voedsel)
geen enkele kruimel

Algemene voorbeelden


Bij de repetities was aan ieder een maaltijd beloofd. Van dat eten hebben we de eerste dagen geen kruimel gezien.

De Standaard,

geen kruimel 2.0

helemaal niets; totaal niet

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Gaan de grenzen bij toetreding tot de EU open dan verwacht men dat de voedselprijzen in Oostenrijk met gemiddeld 17 procent dalen. De boeren zouden hierdoor dramatisch in inkomen achteruit gaan, in totaal 1,3 miljard gulden. Wenen wil daarom een overgangsfase van zeven jaar, maar dat zou inhouden dat er aan de grenzen gecontroleerd moet blijven worden, waarvoor in Brussel geen kruimel sympathie lijkt te bestaan.

NRC,

Gehakt is de gemalen geschiedenis van de veestapel. Je vult je gladde zilveren borden en als er aan het eind van de dag nog iets over is, heb je een probleem. Terugbrengen in de koelcel is, zo voelt hij het voelen van zijn vader, zonde. Er liggen honderden kilo's energie opgestapeld, klaar om te worden geconsumeerd en verbrand, klaar om geen kruimel meer van heel te laten, om mensen in leven te houden.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Geen enkel tot op heden onderzocht geval van ontvoering door anderlingen bleek meer te zijn dan een verkeerd begrepen onschuldig verschijnsel — vaak verergerd door een toestand van neurologische verwarring. Op dezelfde manier is er geen kruimel bewijs bovengekomen voor enig paranormaal of bovennatuurlijk verschijnsel, hoe beroemd ook.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,